Cautam parteneri de afacere in marile orase!

Se ofera comision avantajos!Esti pensionar, esti in cautarea unui loc loc de munca sau vrei un venit suplimentar? Iti oferim sansa sa devii partenerul nostru ! Pentru mai multe detalii vezi: Oferte locuri de munca

Casa pasiva

Certificatul energetic,auditul energetic, auditorul energetic, sunt notiuni inca neclare pentru multi dintre  romanii de rand, care inca mai  vad in certificarea eneregetica  doar  ceva inutil si  o obligatie   in plus, impusa de cei care vor bani mai multi la buget.

In timp ce noi abia ne familiarizam cu astfel de notiuni,in multe tari europene,mult mai avansate din punct de vedere al performantei energetice a cladirilor,se vorbeste deja in mod curent despre casa pasiva, iar in cateva din aceste tari,acest concept de casa pasiva, este deja un target pe termen scurt.

Dar de unde notiunea de  casa pasiva?
 Expresia de casa pasiva a aparut pentru prima data in Germania, la Pasiv Haus Institute si se referea la o casa cu anvelopa atat de bine izolata termic ,incat devine aproape insensibila la modificarile factorilor climatici din exterior.

Prin ce se caracterizeaza o casa pasiva?
 • Casa pasiva este idealul in privinta performantei energetice a unei cladiri .
 • Este casa cu un consum energetic extrem de redus (0,1-0,3 w/mpk), sau casa independenta energetic.Pentru ca o casa sa atinga o astfel de performanta,pierderile de caldura ar trebui reduse la minim,iar energia nesara locuintei sa fie produsa din surse proprii sau  alternative.
 • O casa pasiva are intotdeauna o orientare avantajoasa , cu fatada preferabil la sud si un volum cat mai compact.
 • Din punct de vedere constructiv, o astfel de casa are anvelopa foarte bine izolata termic si este foarte bine etansata,incalzirea se face  prin podea si dispune de un sistem de ventilatie integrat si de surse de cogenerare a energiei.
 • La o casa pasiva,confortul termic este asigurat  de energia generata de locatari, de energia rezultata din functionarea aparaturii electrocasnice , de surse de cogenerare precum energia solara care este transferata la interior,energia eoliana sau cea produsa de pompe de caldura.
 • Peretii unei case pasive au o grosime de 30-40 cm ,iar structura lor este alcatuita din polistiren de interior, beton si polistiren de exterior. 
 • Ferestrele sunt termoizolante ,cu trei randuri de geamuri si gaze Low emision,iar tamplaria din PVC sau lemn stratificat.
 • Toate elementele de constructie ale casei pasive au un coeficient de transfer termic prin convectie mai mic de 0,15w/mpk.
 • Sistemul de ventilatie permite eliminarea aerului viciat dupa ce il trece printr-un schimbator de caldura,iar incalzirea se face prin podea pentru ca este cu 60-70%mai ieftina decat cea prin calorifer.
 • Aparatura electrica de la interior trebuie sa fie cu clasa energetica A .

Chiar daca totul pare un scenariu de  film science fiction,constructia unei astfel de case pasive  , nu mai este in prezent  doar un vis.In Europa exista foarte munte astfel de case si au aparut chiar si la noi in tara. In Germania, prima casa pasiva a aparut in 1992. Pentru ca o casa sa fie considerata casa pasiva, ar trebui sa aiba un consum mai mic de 15kwh/mp/an, ceea ce inseamna un consum de cca 10-15 de ori mai mic decat comsumul energetic al unei case normale .

Cat costa o casa pasiva?
Costul unei case pasive este mai mare cu 15- 30% decat al unei case obisnuite ,dar costurile la utilitati scad cu 75%. Costul  pentru  constructia unei case pasive la cheie la noi in tara, este de cca 400euro/mp.

Casa pasiva ne ajuta sa economisim bani ?
Casa pasiva ar trebui privita ca o investitie pe termen mediu sau  lung, care dupa amortizare va aduce economii sbstantiale.Chiar daca  in prezent la noi  o astfel de investie nu este la indemana oricui, este de asteptat ca pe viitor consumul energetic specific  al cladirilor sa scada   treptat  la cel mult o treime din cel actual.Chiar si in Germania trecerea de la casa normala la casa pasiva nu s-a facut   instantaneu, ci prin pasi succesivi. Mai intai s-a impus un consum maxim de 180kwh/mp/an de suprafata locuibila, apoi stacheta a fost coborata la 100 kwh/mp/an, pentru ca ulterior sa se ajunga la cladirile cu energie redusa la maxim70kwh/mp/an. Pentru asta ar trebui ca si legislatia noastra din acest domeniu sa se armonizeze mai bine cu puterea de cumparare a romanilor, sa ofere mai multe facilitati fiscale si stimulente financiare.

Ce avantaje mai obtinem cu o casa pasiva?
Casele pasive nu aduc doar economii de bani , ele ajuta la:
 • conservarea energiei ,
 • protectia mediului inconjurator  ,
 • combaterea fenomenului de incalzire globala ,datorat gazelor cu efect de sera.

Casa pasiva in atentia Uniunii Europene si a tarilor membre?
In urma unor statictici s-a constatat ca 40% din energia  totala se consuma in cladiri.Din acest motiv, performanta energetica a cladirilor a devenit o politica energetica prioritara a Uniunii Europene.Prin  Directiva nr 2010/31 , Parlamentul European   a incearcat sa impuna tarilor membre, luarea de masuri care sa conduca la dezvoltarea performantei energetice a cladirilor.La noi in tara aceasta Directiva a fost transpusa in practica de Legea 372/2005 , care din punctul meu de vedere  este departe de a fi perfecta ,dar reprezinta un pas inainte . Chiar daca vor mai trece cativa ani , poate zeci de ani , concluzia mea este ca viitorul este al caselor pasive.Vom trai si vom vedea.Care mai apuca.

Vrei sa afli mai multe despre casa pasiva? Contacteaza-ne chiar acum!


Termoizolarea anvelopei unei cladiri, o treaba simpla sau mult mai complexa?

Termoizolarea cladirilor este in prezent  o necesitate si nu un lux.Dar ea se face cu simt de raspundere ,nu doar de mantuiala sau cu jumatati de masura. Daca te apuci de ea mergi pana la capat !
[ Afla detalii... ]

Legea nr. 159/2013 - modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor

[ Afla detalii... ]

Casa pasiva

Certificatul energetic, auditul energetic, auditorul energetic, sunt notiuni inca neclare pentru multi dintre  romanii de rand...
[ Afla detalii... ]